Múlt századi ember

Múlt századi ember

Komolyan kell venni? Komolyan kell venni!

2015. július 05. - Múlt Századi

    

Jól teszi a kormány, hogy komoly kérdésként kezeli a menekültügyet? Ezt a kérdést tette fel - szokásos napi telefonos közvélemény kutatásában - nemrég a Klubrádió. Bár az utóbbi hetekben rengeteg felelőtlen, megalapozatlan nyilatkozatot hallottam politikusoktól és a sajtó képviselőitől a válaszok megoszlása számomra mégis döbbenetes volt. 11% volt az igen és 89% a nem. Ez az eredmény, vagy elképesztő tudatlanságot, vagy súlyos, az éleslátást is elhomályosító elfogultságot takar. A menekültek kérdését ugyanis nekünk és egész Európának komolyan kell venni. / A világ többi részéről most ne is beszéljünk./

A jelenlegi helyzet kezelésén kívül elsősorban azon kéne elgondolkodni mi a fejlett világ felelőssége abban, hogy a XXI. században ilyen valóban népvándorlás jellegű áradathullám alakulhatott ki. Hogyan történhetett meg, hogy a gyarmatbirodalmak felbomlása és a kétpólusú világ megszűnése után magára hagyták Afrika és Ázsia jelentős részét. Békésen fotelből néztük a TV híradókat, amelyek a színes hírek között számoltak be százezrek halálát, földönfutóvá válását okozó törzsi és polgárháborúkról. Legfeljebb szörnyülködtünk a saját népét irtó őrült diktátorokon és értetlenkedtünk, amikor az ENSZ csapatok szemeláttára a hutuk és a tuszik százezrével irtották egymást. Amikor pedig jól kitapintható gazdasági, vagy politikai érdekek mentén, látszólag a demokráciát és az emberi jogokat védelmezve - többnyire a helyi viszonyok kellő ismerete nélkül- beavatkoztunk, azt olyan dilettáns módon tettük, hogy az ott élők rosszabb helyzetbe kerültek, mint korábban. Elég csak Afganisztánra, Irakra, Szíriára, vagy Líbiára gondolni.

Ha a fejlett világ részének tekintjük magunkat, akkor ez a mi felelősségünk is. Számomra azért volt szimpatikus Renzi olasz miniszterelnök három lépcsős javaslata, amely a jelenlegi helyzet kezelésén kívül a menekült- áradat újratermelődésének megakadályozását is célul tűzte ki. Azóta szerencsére egyre többen fogadják el ezt a megoldást,de tudnunk kell évtizedes mulasztások és hibák helyrehozatalához rengeteg pénzre és hosszú időre lesz szükség. Mégis világossá kell tennünk, hogy - akár önvédelemből is - nincs más választásunk. Arra a kérdésre tehát, hogy komolyan kell-e venni a menekültügyet egyetlen válasz létezik. Igen!!

Persze a jelenlegi helyzetet is kezelni kell. Ha a kérdés tehát úgy hangzik, hogy a mostani kormány eddigi intézkedései megfelelnek-e ennek a célnak akkor a válasz már sokkal differenciáltabb. Tudni kell azonban, hogy ezt sem lehet rutinból, a politikai szekértáborok között nálunk szokásos demagóg módon -"amit te mondasz, vagy csinálsz az mind hülyeség"- intézni. Ez az ügy ugyanis nem hasonlítható a halálbüntetés felemlegetésének kizárólag kommunikációs térfoglalást célzó ötletéhez. Nézzük inkább a részleteket. Szerintem abban igaza van a kormánynak, ha naponta ezrével lépik át illegálisan a schengeni határokat és ettől kezdve szabadon kóborolhatnak a résztvevő országok polgárai számára kialakított övezetben az megengedhetetlen és előbb-utóbb a rendszer megszűnéséhez vezethet./Vannak is erre utaló jelek/ Megkockáztatom - még akkor is, ha egyesek megköveznek érte - Orbán Viktornak igaza van, hogy az illegális határátlépés bűncselekmény és ezért meg kell akadályozni.

Az persze más kérdés, hogy valóban a 4 méter magas kerítés építése lesz-e a legjobb megoldás. Szerintem nem! A mai technikai lehetőségek mellet ez álságos, felesleges és rossz emlékű. Mi múlt századiak még láttunk kerítéseken és falakon csüngő, lelőtt "határsértőket".Azóta a falak, kerítések megszűntek és a magyar határőrizeti szervek gyakorlatilag minden illegális határátlépőt elfognak. Az egyetlen jó megoldás a közismert balkáni menekült útvonal valamennyi országának/ amelyek mellesleg mind az EU tagjai, vagy azok akarnak lenni / rendészeti szervei között olyan szoros együttműködés kialakítása, ami valóban alkalmas lehet a határainkra jelenleg nehezedő nyomás csökkentésére majd megszüntetésére. Ezért nem propaganda célú uniós csúcsot kellene ebben az ügyben Budapesten tartani, hanem az érintett maximum 10 ország részvételével minél hamarabb megszervezni a tényleges megoldás lehetőségét megteremtő megbeszélést. Utána lehet pénzért menni Brüsszelbe.

Szerintem sikerülni fog és végre példát mutatnánk arra, hogy képesek vagyunk másokkal együttműködve európai módon fontos ügyeket megoldani.

Ami viszont számomra teljesen elfogadhatatlan, ahogy ezt a valóban fontos ügyet a Fidesz -nem tudván megszabadulni régi reflexeitől - pitiáner belpolitikai propaganda kampány tárgyává silányította. Egy amúgy is idegen-gyűlöletre hajlamos országban miért kell az embereket azzal riogatni, hogy a "rosszindulatú" bevándorlók elveszik a munkájukat,tönkreteszik az értékeiket,növelik a bűnözést és a terrorfenyegetést A nyakában a gyerekével rohanó szíriai, akinek a családját kiirtották, a faluját felégették az iszlám állam martalócai nem azért menekül már hetek óta, hogy bennünket tönkretegyen, hanem azért, mert életben szeretne maradni. Őket nem gyűlölni kellene, hanem megérteni, sajnálni és segíteni rajtuk.

Az úgynevezett gazdasági bevándorlók jelentős része pedig egyszerűen nem akar éhen halni és sokkal szívesebben élne otthon megszokott környezetében, beszélné a saját nyelvét ha megtehetné. Ezzel nem azt mondom, hogy mindenkit be kellene fogadnunk, de gyűlölni őket embertelen és tilos! Ez a gyűlöletkampány különösen tisztességtelen egy olyan országban, amelyik pénzért árulja - magáncégeken keresztül azoknak jelentős hasznot biztosítva - az állampolgárságát. Tessék mondani: aki fizet az elveheti a munkánkat? Aki fizet, az rombolhatja az értékeinket? Aki fizet, az lehet terrorista? Ez gusztustalan és vállalhatatlan! /mellesleg a terroristáknak szokott pénze lenni/

Ha tehetném azt javasolnám a kormánynak, hogy azonnal szüntesse meg a "pénzért állampolgárságot" programot még akkor is ha ezzel egyesek zsebébe kevesebb pénz fog jutni. Önkéntes vállalásként évente annyi valóban üldözött menekültnek adjon menedékjogot ahánynak eddig pénzért adott. Az eddig befolyt összeget pedig fordítsa ezen szerencsétlenek beilleszkedésének megkönnyítésére.

Sokat megélt idős emberként szeretném végre azt látni, hogy elkezdünk talán igazán felnőttként viselkedni.

Komoly ügyekről komolyan beszélni és közösen keresni a legjobb megoldásokat. Ilyenkor félre kéne tenni a jól megtanult finkensteini és werberi technikákat, elkerülni a csábító rasszizmus és demagógia csapdáit. Meggyőződésükkel ellentétben szerintem kormánynak és ellenzéknek egyaránt hasznos lenne, ha például a menekültügyet együtt, felelősen, súlyának megfelelően tudnák kezelni. Aki akarja felőlem nevezhetné ezt NER-nek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://katonabela.blog.hu/api/trackback/id/tr997595856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogyu 2015.07.12. 14:38:04

Alapvetően egyetértek a gondolataiddal, de a megoldási javaslatod - múlt századi létedre - meglehetősen naivnak tűnik. A kormány intézkedéseit, propagandaakcióit az esetek nagy részében nem a probléma megoldása, hanem a zsebek megtömése vezérli. Még akár a szerbiai határmenti kerítés építése, vagy a plakátkampány esetében éppúgy, mint a bevándorlási kötvénynél is. Vajon hogyan kellene politizálnia az ellenzéknek értelmesen az általad említett bevándorlási kötvény kontra gazdasági bevándorlók-menekültek kapcsán, hiszen nyilvánvaló, hogy a néhány tízmilliárd értékű kötvény eladása egyáltalán nem az ország finanszírozását hanem a magánzsebek - jutalékon keresztüli - megtömését szolgálja. Aminek a megszüntetéséről persze az érintettek, a vezető politikai elit hallani sem akar.
Ha van olyan reális javaslatod, amivel rá lehetne venni a jelenlegi kormányt, hogy a közjó és ne a saját zsebe érdekei szerint politizáljon, nosza tedd közzé, beszállok a népszerűsítésébe, szerintem az ellenzék is vevő lesz rá. De addig marad a blogban terjesztett szomorú kesergő, vagy indulatos csasztuskák rigmusa, ahogyan azt én is már harmadik éve kiöklendezem magamból.

jóbácsika 2016.03.21. 17:45:28

Azóta eltelt egy kis idő, s amint látod nemhogy javult, romlott a helyzet. Lehet árkokat temetgetni, de csak egy oldalról lehetetlen. Rá kell jönni végre, hogy ha diktatúra van, akkor a forradalom elkerülhetetlen!
Nem feltétlenül fegyveres balhéra gondolj, ma már meg lehet bénítani az országot humánus eszközökkel is. Csak kényszer hatására fog megváltozni a helyzet.
süti beállítások módosítása